ISO Belgelendirme İç Denetimi, ISO Belgelendirme Uygulama sürecinde en önemli adımlardan birtanesidir. ISO Denetçisi veya Kalite Ekibi üyeleri kuruluşta ISO Denetimini gerçekleştirmelidir. ISO Denetimi sürecinde, ISO Denetçisi mevcut sistemi ISO Sertifikasyon uyumluluğu ve uygunsuzlukları açısından baştan sona kontrol etmelidir. Denetci, Kalite Yönetim Sistemini ISO Standardına göre denetler.
İç denetim, belirli ISO Belgelendirmesine bağlı olarak belirli prosedürleri takip eder. ISO denetçisi, uyumluluk gereksinimlerini karşılamak için mevcut kalite yönetim sisteminde gerekli tüm iyileştirmeleri yapmak zorundadır.
İç Denetim ISO Uyumluluğunu Karşılamada Nasıl Yardımcı Olur ?
İç Denetimler, çerçeveleri ve denetim kontrol listesini takip ederek ISO Uyumluluğunu karşılamaya yardımcı olur. ISO denetçisi, Kalite yönetim sistemindeki tüm uygunsuzlukları işaretleyerek ve kayıt etmelidir. Kalite Ekibi, ISO standardına uyum için iyileştirilmesi gereken tüm alanlarda kayıt altına alınmalı ve düzeltici faaliyetlerde bulunulmalıdır. Kalite Yönetim Sisteminin sürekli performansını değerlendirmek için İç Denetimleri sık sık planlanması gerekir. ISO Belgelendirme standardının belirli bileşenleri vardır ve Kalite Yönetim Sistemi her bileşende belirtilen tüm kriterleri karşılamalıdır.
ISO Belgelendirme Standardının her bir bileşeni, Süreç Yönetimi, İnsan Yönetimi, Müşteri Memnuniyeti, risk değerlendirmesi, Yönetimin gözden geçirmesi, Kalite kontrolü, sürekli iyileştirme ve daha fazlasını kapsar.
ISO 9001 Belgelendirmesi İçin İç Denetim Süreci ;
İç Denetçiler veya Kalite ekibi, kalite yönetim sisteminin denetiminden istenen sonucu elde etmek için aşağıda belirttiğimiz adımları izlemelidir.
1. Denetimin Planlanması
Denetçi, İç Denetimin ayrıntılarını planlamalı ve tüm paydaşlara iletmelidir. ISO Denetimine katılmak için tüm fonksiyonel ekiplere ve departman başkanlarına toplantı davetleri ve program gündemi ile ön talep gönderilmeli ve İstenen sonucu elde etmek için ekibin denetime hazır olması gerekir. Tüm günlük görevleri, ISO Denetim oturumuna katılmalarını sağlamak için belirli bir süre için bir kenara bırakılmalıdır.
2. Denetimin Planlanması
ISO Denetçisi, Denetimin kapsamını, kapsam alanını ve çeşitli işlevsel ekiplerin katılımını bildirmelidir. Daha önemlisi ekip, ISO Denetiminin temel odak alanlarının ve hedeflerinin farkında olmalıdır. ISO Denetiminin planlanması, Kalite Yönetim Sisteminin başarılı bir şekilde test edilmesi ve ayrıca gelişmiş ekip desteği ile sonuçlanmasına sebebiyet verir. Kuruluşun başarısına toplu olarak katkıda bulunmaya ve sağlam bir ISO 9001:2015 Sertifikasyon Standardı uygulamaya yardımcı olacaktır.
3. ISO Denetçilerini Seçmek
ISO Denetimini yürütmek için doğru iç denetçiyi seçmek önemli bir adımdır. Şirket için bir ISO Danışmanı tutmak, iç denetimi yürütmek için ideal bir adım olacaktır. Bu kişi Kalite Yönetim Sistemini düzenli olarak gözden geçirmeli ve sistemdeki düzensizlikleri not etmelidirler.
4. Denetimin Yürütülmesi
İç denetimin yürütülmesi söz konusu olduğunda, izlenmesi gereken belirli adımlar vardır. İş sektörünün karmaşıklığına ve ilgili süreçlere bağlı olarak, ISO Denetim süreci farklılık gösterebilir. ISO denetçisi tüm kayıtları gözden geçirecek, güvenlik açıklarını kontrol edecek, sistemdeki kusurları tespit edecek, inceleme toplantıları yapacaktır. Ekip, iç denetimden elde edilen tüm gözlemleri kaydetmelidir. ISO Sertifikasyon politika kılavuzları ve kontrol listeleri, mevcut kalite yönetim sistemini kıyaslamak içindir. Denetçi, tüm uygunsuzlukları gidermek ve KYS'yi ISO Sertifikasyon standartları ile uyumlu hale getirmek için düzeltici faaliyetleri uygulamalıdır. İç Tetkikler, kuruluşun kendilerini nihai denetime hazırlamasına ve ISO belgesini almasına yardımcı olur.
5. Raporlama
ISO Denetiminden elde edilen bulguların raporlanması, ISO Sertifikasyon uygulamasının başarısını tanımlayan önemli bir adımdır. ISO Sertifikasyon kontrol listesi ve ISO İç Denetim çerçevesi, ISO denetiminin bulgularını anlaşılır bir şekilde etkili bir şekilde kaydetmeye yardımcı olur. ISO Denetimi sırasında politika kılavuzundaki tüm uygunsuzlukları girilmelidir. Sistemdeki iyileştirmelerin çoğu ISO denetim sürecinde gerçekleşir. Denetçi, küçük uygunsuzlukları denetim sırasında düzeltebilir.
6. Takipler
Sık ISO Denetimleri ve kalite ekibi tarafından yapılan takipler, sistemdeki tüm güvenlik açıklarının düzeltilmesine yardımcı olacaktır. Raporlar, kuruluşun birçok operasyondan ve işlevsel maliyetten tasarruf etmesine yardımcı olacağı unutulmamalıdır.
ISO Denetimi ayrıca risk değerlendirmesini ve hafifletici kısmı da ele alır. Oluşan tüm riskleri ve ilgili düzeltici eylemleri kaydetmek için kuruluşun izlemesi gereken bir risk kaydı olacaktır. Bu nedenle, kısaca ISO Denetimi, ISO Belgelendirmesinin başarısına önemli ölçüde katkıda bulunur. Kuruluş, iç denetimlerden sonra ISO Belgelendirmesine %90'dan fazla hazır olacaktır.
Yine ISO Belgelendirmesinin organizasyonel süreç karmaşıklığına ve kapsamına bağlı olarak yönetim sisteminde birkaç değişiklik gerekebilir. Kalite ekibi ve ISO Danışmanları, uygunsuzluklar üzerinde birlikte çalışabilir ve uygunluğu tekrar kontrol etmek için sistemi yeniden denetleyebilirler.