ISO'ya göre ISO 27001 sertifikası, şimdiden son 3 yıldaki en büyük büyüme oranına ulaşmış belgedir. Bunun gerçekleşmesi için dünya çapındaki veri koruma düzenlemeleri de dahil olmak üzere birkaç faktör vardır, ancak sadece bunlarla sınırlanamaz.
ISO 27001 Belgesi, düzenleyici gerekliliklere uygun olarak bir bilgi güvenliği yönetim sisteminin uygulanması ve kontrollerin uygulanabilirliği ile karakterize edilir. ISO 27001 sertifikası, kuruluşa bilgi ve veri güvenliği için sağlam kontroller uygulama imkanı sağlar. ISO 27001 sertifikası, ISO 27000 serisinin ana standardına dayanmaktadır, seride ISO 27701 – Veri gizliliği, ISO 27017 – Bulut güvenliği, ISO 27018 – Bulut veri gizliliği gibi şu anda kanıtlanmış olan başka genişletme standartları da bulunmaktadır. Bu durumda, ISO 27001 sertifikası bu standartları da kapsayacak şekilde genişletilebilir. Kuruluşun önce ISO 27001'e göre belgelendirilmesi ve daha sonra bu standartları genişletmek için bir ilk belgelendirme sırasında olması gerekmektedir.
Genel Veri Koruma Yasası Avrupa referansına dayandığından, bugün dünyada en çok yorum yapılan standartlardan biridir.
ISO 27001 sertifikası neden dünyada ispatlanmıştır?
Yukarıda bahsedildiği gibi, ISO 27001'in bazı küresel yasalar için bir hizmet çerçevesi vardır, dolayısıyla bu, kuruluşların yasal gereklilikleri karşılamak için ISO 27001 sertifikası gibi uluslararası bir referans aramasının ana nedenlerinden biridir.
Bir diğer önemli nokta da pazardaki büyük oyuncuların iş ortakları/tedarikçileri tarafından ele alınan bilgilerin güvenliği ile ilgilenmesidir, bu ISO 27001'in dünyada büyümesinin ana faktörlerinden biridir. Diğerlerinin yanı sıra Microsoft, Google, Facebook, Huawei gibi birkaç büyük sertifikalı şirket vardır, bu nedenle bu büyük oyuncular, bilgilerin nasıl ele alındığı ve manipüle edildiği konusunda daha fazla güvenliğe sahip olmaları için iş ortaklarından sertifikalı olmaları için ücret alırlar.
ISO 27001: Bireyler ve Şirketler için Belgelendirme ve Veri Güvenliği ;
ISO 27001 sertifikası, bilgi güvenliği ile ilgilenir, bilgi güvenliği risklerinin yönetimi ile ilgili faaliyetler için kontroller ve yönergeler oluşturur. ISO 27001 sertifikası, bir kuruluşun bilgi güvenliği risklerini tanımlayabileceği, analiz edebileceği ve kontrol edebileceği kapsamlı bir yönetim çerçevesi sağlar. Ayrıca, güvenlik kontrollerinin güvenlik tehditlerine, güvenlik açıklarına ve iş güvenliği etkilerine ayak uyduracak şekilde yönetilmesini sağlar. Bu, kuruluş ve kuruluş adına hareket eden kişiler için veri güvenliğini sağlamanın kritik bir yönüdür. ISO 27001 kullanım yeri olarak ise her türlü organizasyonu kapsamaktadır. Örneğin, ticari işletmeler, devlet kurumları, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve mikro işletmelerden büyük çok uluslu şirketlere kadar her boyutta. Aynı zamanda perakende, savunma, sağlık, eğitim ve devlet gibi tüm endüstriler veya pazarlarla da ilgilidir. Bu açıkça çok geniş bir özettir, ancak en önemli yönü, tüm sektörlere uygulanabilmesidir. GPDR'nin (Genel Avrupa Veri Koruma Yönetmeliği) gelişiyle, ISO 27001, kuruluşların bu düzenlemelere küresel ve uluslararası düzeyde uymasına yardımcı olacak bir araç olduğu için daha da önemli hale geliyor.
ISO 27001 sertifikasının faydaları şunları içerir ;
Veri güvenliği olaylarından kaçınarak maliyetlerin düşürülmesi;
Veri güvenliği ile ilgili olarak açıkça tanımlanmış süreç yürütme operasyonları;
Bilgi güvenliği konusunda pazarda iyileştirilmiş işletme imajı ve itibarı;
Siber saldırı, veri sızıntısı ve kuruma ait önemli bilgilerin risklerinin azaltılması.
ISO 27001 belgelendirme süreci, diğer ISO Standartları ile aynı adımları takip eder:
ISO 27001 sertifikasına sahip olan kuruluş, belgelendirme kuruluşundan belgelendirme denetimleri talep etmekte;
ISO 27001 belgelendirmesinin ilk denetimleri 1. aşama (belgesel denetim) ve 2. aşama (süreç ve kontrol denetimi) olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir.İlk belgelendirmeden sonra, kuruluş yıllık bakım ve yeniden belgelendirme denetimlerinden de geçmektir.
Yeni Siber Zorluklar ve Kuruluşunuzun BT'sini Korumanın Önemi ;
BT Bilgi teknolojisi anlamına gelir ve genellikle bilgisayarları ima etse de, daha geniş bir ağ yelpazesini ve bir kuruluş içindeki tüm sistemlerin katmanlarını içermektedir. Şu anda kuruluşunuzun BT altyapısı, diğerlerinin yanı sıra internetinizi, telefonunuzu, uygulamaları, veritabanlarını, sunucuları, donanımı, işletim sistemlerini içerebilir. Teknolojiye bağımlılığımız artarak devam ettiği bir gerçektir. Sonuç olarak IBM'e göre siber tehditler yalnızca sayıca artmakla kalmadı, aynı zamanda daha büyümüştür. Günümüzde tehditler olgunlaştı ve "sisteminizdeki ve ağınızdaki birden çok saldırı noktasından yararlanmaktadırlar." Ayrıca, sektör uzmanları tarafından siber suçlardan kaynaklanan yıllık kayıpların 2020 yılına kadar 2 trilyon ABD dolarına çıkabileceği tahmin edilmektedir.
Siber zorluklar neden bu kadar önemli?
Bilgi, herhangi bir kuruluşun sahip olabileceği en değerli varlıklardan biridir ve kuruluşunuzun BT'sini korumak ise son derece önemlidir. Siber zorluklar ve riskler, veri ihlallerini, saldırıya uğramayı ve her şeyi kaybetmeyi, güvenlik ihlallerini, fidye yazılımı saldırılarını, veri bozulmasını, yetkisiz erişimi vb. içerebilir. Bu tür saldırılardan kurtulmanın maliyetlerinden bahsetmiyorum bile , çok yüksek olabilir.Uluslararası standartlar, kuruluşunuzun BT'sinin korunmasında önemli bir rol oynar. Bilgi güvenliği yönetim sistemleri (ISMS) standardı olan ISO 27001'in devreye girdiği yer burasıdır. ISO'ya göre, "her yıl meydana gelen milyarlarca saldırıya karşı savaşmak için en etkili risk yönetimi araçlarından biri" olmaya devam ettiği kesinlik kazanmıştır.
Tüm şirketler siber risklerin kontrolünü ele almak ister, kulağa karmaşık gelebilir, gerekli tüm kontrolleri gerçekleştirmek için bir çerçeveye ihtiyacınız olduğu aşikardır. Bilgi güvenliği yönetim sisteminin uygulanmasına yardımcı olur çünkü ISO 27001 , bilgi güvenliğinin nasıl yönetileceğini en başta açıkça tanımlar . Dünyanın geri kalanında zaten popüler ISO 27001 Belgesi şimdi ülkemizde de ivme kazandığı bir gerçektedir.
Ayrıca ISO 27001, standart risk değerlendirmesine dayalı olduğu ve en önemli konulara odaklanırken kuruluşunuzun ihtiyaçlarına göre kolayca özelleştirilebildiği için kuruluşunuzun BT'sinin korunmasına yardımcı olur.
ISO 27001 Belgelendirme talepleriniz için bizi arayabilirsiniz. QRS Belgelendirme ISO 27001 Konusunda AKREDİTE bir Belgelendirme kuruluşudur. ISO 27001 Belgelendirmesi hakkında daha detaylı bilgi için 0232 364 49 03 no.lu telefondan ulaşabilirsiniz.