Neden Eta Onaylı Ankrajları Kullanmalıdır ?
İnşaat sektörünün genel riskleri, ilgili malzemelerin kalite kontrolünü , başarılı bir projenin önemli bir parçası haline getirir. ETA lisansı, çerçeve tespit elemanları , mekanik ankrajlar , beton vidalar ve kimyasal ankrajlar gibi bileşenlerin iyi tasarlanmış, güvenli olduğunu ve çok çeşitli koşullar altında test edildiğini kanıtlamanın en güvenilir yollarından biridir. ETA belgesi, yalnızca inşaat malzemelerinin kalitesini ve güvenilirliğini doğrulamak için yararlı bir belge değildir, aynı zamanda belirli durumlarda zorunludur. Bu nedenle, bir ETA sertifikasının tam olarak ne olduğunu, ETA onaylı ankrajları ve diğer malzemeleri kullanmanın neden önemli olduğunu ve en iyi uygulama yönergelerine nasıl uyulacağını anlamak çok önemlidir.
Avrupa Teknik Değerlendirmesi nedir?
ETA, yapı malzemelerinin güvenlik performansını uyumlu hale getirmek için Avrupa kanunları tarafından oluşturulmuş bir prosedür olan Avrupa Teknik Değerlendirmesi anlamına gelir. ETA sertifikası, bir ürünün daha önce bir Avrupa Değerlendirme Belgesi tarafından belirlenen bir dizi performans kriterine uygun olduğunu onaylar . Örneğin, bir ETA, bir çapanın çalışma ömrünün en az 50 yıl olduğunu doğrulayabilir, ancak daha yeni ETA'lar çalışma ömrünü 100 yıla kadar uzatır.
ETA sertifikasının bir kalite ve güvenlik belirteci olarak yararlı olması nedeniyle , ankrajın arızalanmasının bir inşaatın/binın/yapının çökmesine, insan hayatı için risk oluşturmasına veya önemli ekonomik kayıplara yol açmasına neden olabilecek herhangi bir inşaat projesinde ETA onaylı ankrajların kullanılması mecburidir. ETA sertifikaları, uyumlaştırılmış bir standardın kapsamına girmeyen onaylı ürünlerin uygunluğunu ve kalitesini onaylar ve üreticilerin Türkiye'de serbestçe pazarlamasına olanak tanır.
Ürünler nasıl ETA değerlendirmesi alır?
Herhangi bir ürün için bir Avrupa Teknik Değerlendirme sertifikasının alınması ortalama beş ay sürer. Ancak ilerleyen satırlarda göreceğimiz gibi ek evrakların da tasarlanması gerektiğinde işlem süresi dokuz aya kadar çıkabilir.
ETA Sertifikası Alma Prosedürü Aşağıdaki Adımlardan Oluşur ;
Üreticiler, AB mevzuatı tarafından onaylanan herhangi bir resmi Teknik Değerlendirme Kuruluşundan ETA talep etmelidir. Ardından, üreticinin ürünün özelliklerini (örn. tip ve tanım, kullanım amacı, geçerli Avrupa Değerlendirme Belgesi) belirtmesi gereken bir talep formu gönderecektir.
Fiyat Teklifi ve Sözleşme : Başvurunun ilk aşamasında talep formu istenir. Talep formu kontrol ettikten sonra bir fiyat teklifi sunalur, üreticinin şartları kabul etmesinden sonra, süreç boyunca gizliliği garanti eden bir hizmet sözleşmesi imzalanarak hizmet resmi başlatılmş olur.
Belirli bir ürünü hiçbir Avrupa Değerlendirme Belgesi kapsamıyorsa, yeni bir belge oluşturmak veya önceki bir belgeyi değiştirmek gerekir, bu da süreci 9 ay daha uzatabilir.
Bir ETA'nın geliştirilmesi ve yayınlanması : Ürünü spesifikasyonuna göre test eidltikten sonra ,
ETA onay süreci başlatılır. ETA sertifikası , onaylandıktan sonra performans özelliklerini belirten bir Performans Beyanı düzenlemelidir.
ETA Onaylı Ankrajları Kullanmak Neden Önemlidir?
ETA onaylı ankrajları ve diğer yapı malzemelerini kullanmanın çeşitli faydaları vardır. Bunların arasında aşağıdakiler özellikle AB pazarıyla ilgilenen herhangi bir inşaat imalatçısı için önemlidir.
Güvenlik Ve Güvenilirlik ;
ETA değerlendirmesine başarıyla giren ürünler, güvenlik ve güvenilirliklerini garanti ederler. Performans değerleri ve özellikleri belgede kapsamlı bir şekilde belirtilmiştir, böylece herhangi bir inşaat projesinde güvenliği arttırır.
Uluslararası Konum Ve Katma Değer ;
ETA onaylı ürünler, Avrupa iç pazarının sınırları boyunca serbestçe dolaşabilir. ETA prosedürü AB dışındaki ülkeleri içerir ve uluslararası düzeyde çok yüksek bir konuma sahiptir.
Kaç Çeşit Eta Var?
Her ürünün özelliklerine, malzemelerine, kullanım amacına ve değerlendirme yöntemlerine bağlı olarak birçok ETA türü vardır. Bu nedenle, sınıflandırmak için kullanılan kriterlere bağlı olarak ETA'lar için çeşitli sınıflandırma yöntemleri mevcuttur . ETA her zaman yapılan pozitif testlere göre ankrajın kullanılabileceği alt tabakaları gösterir . Örneğin, beton ve duvarcılık (MFR Çok işlevli çerçeve dübeli), ısı yalıtım kompozit sistemleri (Yalıtım bağlantı elemanı IPD) ve ahşap bağlantı elemanları (Sunta vidası VELOX) için belirli ETA'lar vardır.
Kullanım Amacına Göre Sınıflandırma ;
DIN gibi diğer değerlendirme standartlarına benzer şekilde , ETA'lar her zaman "çatlak betonda taşıyıcı olmayan sistemlerin çoklu bağlantısı olarak kullanıma uygun" (Asma tavan ankrajı DA) gibi kullanım amacı hakkında bir açıklama içerir.
Teste Göre Sınıflandırma ;
Metal ankrajlar ve kimyasal ankrajlar söz konusu olduğunda, ETA'lar , ürünün performans kalitesini değerlendirmek için yapılan testlerin sayısına bağlı olarak ürünleri 1-12 arasında seçeneklere ayırır. Mesela, Seçenek 1 ankrajları en kapsamlı testleri geçerek, çatlak betonda kullanım da dahil olmak üzere en geniş uygulama yelpazesine olanak sağlamıştır. Bu nedenle ETA Seçeneği 1, ürünün çatlaklı ve çatlaksız betonda kullanılabileceği anlamına gelir. Seçenek 12 ankrajları en küçük uygulama alanına sahiptir ve yalnızca çatlaksız beton için uygundur.
Eta Onaylı Ankrajlar Yangına Dayanıklı Mı?
Çatlak betonda kullanılabilen ankrajlar için, örneğin seçenek 1'e sahip ankrajlar için, genellikle ETA'da teknik bir kural temelinde teorik olarak hesaplanan yangına dayanıklılık değerleri bulunur. Bu değerler oldukça tutucudur. Ancak ankrajların yangına dayanıklılık değerlerinin belirlenmesi için özel bir fırında uygulamalı testler de yapılabilir. ETA onaylı olmayan ürünlerimizin çoğu, daha ileri ulusal testlerle (örneğin, IFBT- Cephe ve Sabitleme Teknolojisi Enstitüsü tarafından) ayırt edilir veya sprinkler sistemlerinin beton tavanlara bağlanması veya öngerilmeli boşluklu betona sabitlenmesi gibi özel uygulamalar için uygundur. tavanlar. Kimyasal ankraj sistemleri, ekolojik, düşük kirletici ve düşük emisyonlu inşaat için bir sınıflandırmaya sahiptir. Diğer ürünler, cam elyafı ile güçlendirilmiş poliamid veya A4 paslanmaz çelik gibi yüksek kaliteli malzemelerden yapılmıştır.
QRS Belgelendirme firmasına ETA Onayı hakkında tüm sorularınızı sorabilirsiniz. ETA Belgelendirmesi hakkında daha detaylı bilgi için 0232 364 49 03 no.lu telefondan bize ulaşabilirsiniz. ETA Onayı hakkında talepleriniz için uzmanlarımızı aramaktan çekinmeyiniz.