Nando Kayıtlı CE Belgesi Sertfikasyon Aşamaları Nelerdir?
Hizmet Kategorileri
CE Belgesi Onaylanmış Kuruluş (Nando) ;
ONAYLANMIŞ KURULUŞ NEDİR?
Avrupa Birliği kuralları, CE Belgesi şartı olan ürünlerden yüksek risk taşıyanların, satışındna önce CE Belgesi konusunda uzman, üçüncü bir taraf olan ve (AB) Resmi Gazetesinde yayımlanmış kuruluşlar tarafından uygunluk değerlendirmesi şartı koşmaktadır. Bu ürünlerin test, muayene ve/veya sertfikasyonunu yapmak üzere üye ülkeler tarafından altyapısı yeterli görülen test, muayene ve/veya sertfikasyon kuruluşları arasından seçilerek AB Resmi Gazetesinde yayımlanan kuruluşlar “onaylanmış kuruluş” (notified body) statüsünü almaktadır. Üye ülkeler CE Belgesi belirlenen onaylanmış kuruluşların listesi Avrupa Birliği Komisyonuna gönderilmekte ve diğer üye ülkelere duyurulması amacıyla bu listeler AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmaktadır. Bu kuruluşların teknik açıdan yetkin olmaları gerekmektedir.
Türkiye’deki Onaylanmış Kuruluşlar?
Türkiye'de faaliyette olan 10'un üzerinde onaylanmış kuruluş vardır.
Onaylanmış Kuruluş Nasıl Olunur? Bir test, muayene ve/veya sertfikasyon kuruluşunun “onaylanmış kuruluş” olabilmesi için tek şart ilgili yönetmeliklerdeki gerekliliklerin yerine getirilmesidir. Onaylanmış kuruluş olmak isteyen test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşu ilk olarak 23 ürün grubundan faaliyet göstermek istediği alanlarda teknik yapılanmayı hazırlar.
Bu teknik yapılanmanın esası; 17.1.2002 tarih ve 24643 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik, ilgili ürün grubuna ait yönetmelik ve gene ilgili ürün grubunun bağlı olduğu Bakanlık tarafından hazırlanan tebliğlerdir.
Altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra hazırlanan teknik dosya ile ilgili Bakanlığa başvurulur. Bakanlık gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, imzalanan protokol gereği başvuruyu Türk Akreditasyon Kurumu’na (TÜRKAK) yollar. TÜRKAK başvuruyu inceledikten sonra olumlu/olumsuz veya sadece CE Belgesi görüş bildiren raporunu Bakanlığa iletir. Bakanlık bu raporu da göz önüne alarak karar verir.
Bakanlık en son onaylanmış kuruluş isimlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (DTM) bildirir. DTM’de AB Komisyonuna iletir.
Onaylanmış kuruluş AB tarafından da onaylandıktan ve AB Resmi Gazetesi’nde ismi yayınlandıktan sonra faaliyete geçebilir.